Kto może zobaczyć moje zdjęcia Google

Zdjęcia Google wyskoczyły z Google+ i były pierwotnie część sieci społecznościowej. Od Google+ wycofuje się, Google postanowił zachować Zdjęcia Google jako osobne narzędzie. Starając się, aby Zdjęcia Google były pojedynczą przeglądarką zdjęć, edytorem i platformą udostępniania, Picasa także straciła życie.







Dzisiaj Zdjęcia Google są wstępnie zainstalowane na większości telefonów z Androidem. I niektórzy z was mogą go ręcznie zainstalować na iPhonie zbyt. Domyślnie wyświetla wszystkie zdjęcia wykonane aparatem telefonu na ekranie głównym aplikacji. Na Androidzie, jeśli przejdziesz do Albumów, znajdziesz także foldery innych urządzeń.

W całym tym szaleństwie wielu może się zastanawiać - co stanie się ze zdjęciami w Zdjęciach Google? Czy są prywatne? Czy wszyscy mogą je zobaczyć?



Zapnij pasy, gdy zabierzemy Cię w podróż do Zdjęć Google. Tutaj dowiesz się o prywatności swoich zdjęć, funkcjach udostępniania i wielu innych rzeczach. Wskoczmy.





Jak działają Zdjęcia Google

Zanim skupimy się na prywatności i udostępnianiu, ważne jest, aby zrozumieć podstawy Zdjęć Google. Jest to typowa aplikacja do przeglądania zdjęć, w której można uzyskać dostęp do wszystkich zdjęć w urządzeniu. To dopóki nie zrobisz kopii zapasowej swoich zdjęć.

Gdy otworzysz aplikację po raz pierwszy na telefonie, aplikacja zapyta, czy chcesz wykonać kopię zapasową zdjęć w bibliotece Zdjęć Google. Jeśli wyrazisz zgodę, będziesz mógł uzyskać do nich dostęp na innych urządzeniach połączonych z tym samym kontem Google. Będą również przechowywane w chmurze, co pozwoli zaoszczędzić miejsce na urządzeniu. Ponadto będziesz mógł skorzystać z potężna funkcja wyszukiwania, które w innym przypadku nie byłyby dostępne.




Jeśli zaprzeczysz, będziesz mógł nadal korzystać z aplikacji jako zwykłej przeglądarki zdjęć. Oto, co musisz wiedzieć. Kopia zapasowa i synchronizacja to dwie różne rzeczy w Zdjęciach Google.

Oznacza to, że chociaż możesz kontrolować funkcje tworzenia kopii zapasowych dla każdego urządzenia osobno, nie ma kontroli nad funkcją synchronizacji. Oznacza to, że nawet jeśli na urządzeniu wyłączone jest ustawienie Kopia zapasowa i synchronizacja, wszelkie zdjęcia, które zrobisz jako kopię zapasową w Bibliotece zdjęć Google, zostaną automatycznie odzwierciedlone na wszystkich podłączonych urządzeniach. Dzieje się tak, ponieważ przystawki w bibliotece Zdjęć Google nieustannie się synchronizują.

Teraz przejdźmy do prywatności.

Również w Guiding Tech



Jak usunąć zdjęcia ze Zdjęć Google, ale nie z telefonu
Czytaj więcej




Zdjęcia Google są prywatne

Tak. Bez względu na to, czy funkcja tworzenia kopii zapasowej jest włączona, dostęp do zdjęć ma tylko Ty. Oznacza to, że domyślnie wszystko pokazane w aplikacjach Zdjęcia Google na Androida lub iOS (iPhone / iPad) jest widoczne tylko dla Ciebie.




Zdjęcia Google nie są siecią społecznościową. Twoje zdjęcia nie są widoczne przez Twój profil Google ani nic podobnego. Więc każde zdjęcie, które dodasz lub zrobisz kopię zapasową, jest prywatne, chyba że ty udostępnij to ręcznie.

Żadna inna osoba nie ma do nich dostępu, dopóki nie udostępnisz im zdjęć (więcej na ten temat poniżej). Jeśli jednak kopia zapasowa jest włączona lub ręcznie wykonaj kopię zapasową zdjęcia w Zdjęciach Google, pojawi się na innych urządzeniach, na których logujesz się przy użyciu tego samego konta Google.





Udostępnianie w Zdjęciach Google

Teraz istnieje wiele metod udostępniania zdjęć za pośrednictwem Zdjęć Google.

1. Udostępnij przez link.

2. Udostępnij innym użytkownikom Zdjęć Google.

3. Konto partnera.

Udostępnij przez link

Po dotknięciu lub kliknięciu ikony udostępniania w Zdjęciach Google interfejs oferuje opcję Utwórz link. Po utworzeniu możesz udostępnić ten link wszystkim osobom spoza Zdjęć Google. Teraz każdy, kto ma dostęp do tego linku, może wyświetlić udostępnione zdjęcie.

Uwaga: Jeśli funkcja tworzenia kopii zapasowej jest wyłączona i utworzysz link do zdjęcia, zdjęcie zostanie automatycznie opublikowane w bibliotece Zdjęć Google. Będzie więc widoczny na wszystkich podłączonych urządzeniach, nawet jeśli dla nich wyłączona jest kopia zapasowa Zdjęć Google.





Udostępnij innym użytkownikom Zdjęć Google

Podobnie, użytkownicy Zdjęć Google znajdą się również pod ikoną udostępniania, oznaczoną ikoną Zdjęcia Google na ich obrazie. Gdy udostępnisz im zdjęcie, tylko oni będą mogli uzyskać do niego dostęp. Możesz nawet tworzyć albumy udostępnione innym użytkownikom Zdjęć Google.

Uwaga: Inni użytkownicy Zdjęć Google mogą wygenerować link do udostępnionych zdjęć lub albumów i wysłać go innym osobom. Wówczas każdy z linkiem może wyświetlić te zdjęcia.


Konto partnera

Wreszcie możesz dodaj konto partnerskie w Zdjęciach Google. W ten sposób niektóre zdjęcia w zależności od ustawionych warunków zostaną automatycznie udostępnione Twojemu partnerowi.





Wyświetl udostępnione zdjęcia i albumy

Wszystkie udostępnione zdjęcia i albumy znajdziesz na karcie Udostępnianie w aplikacji Zdjęcia lub na stronie internetowej. Na pulpicie, odwiedź stronę udostępniania aby wyświetlić udostępnione pliki. W tej sekcji możesz przestać udostępniać zdjęcia i albumy.




W tym celu otwórz zdjęcie lub album na karcie Udostępnianie i dotknij ikony z trzema kropkami. Wybierz z niego Opcje i wyłącz Udostępnij.







Również w Guiding Tech
#gtexplains
Kliknij tutaj, aby zobaczyć naszą stronę z artykułami gtexplains



Przestań udostępniać zdjęcia na innym telefonie

Aby zatrzymać wyświetlanie zdjęć na innym telefonie, musisz wyłączyć ustawienie Kopia zapasowa i synchronizacja. W tym celu wykonaj następujące kroki:

Krok 1: Otwórz aplikację Zdjęcia Google i dotknij menu z trzema paskami w lewym rogu. Wybierz Ustawienia.

Krok 2: Stuknij w Kopia zapasowa i synchronizacja i wyłącz Kopię zapasową i synchronizację.











Ukryj zdjęcia ze Zdjęć Google

Czasami chcemy ukryj niektóre zdjęcia ze Zdjęć Google. Oczywiście naturalne jest założenie, że usunięcie go byłoby jedyną opcją. Ale nie jest tak, ponieważ możesz archiwizować zdjęcia.

Archiwizacja zdjęcia ukrywa je w głównym widoku aplikacji. Nadal możesz uzyskać dostęp do tych zdjęć w sekcji Zarchiwizowane w aplikacji, w której możesz je również cofnąć.

Aby zarchiwizować zdjęcie, otwórz je i dotknij ikony z trzema kropkami w prawym górnym rogu. Wybierz z niego opcję archiwizacji. Zapisywanie zdjęć w bibliotece Zdjęć Google w celu ich archiwizacji nie jest konieczne. Wszystkie rodzaje zdjęć, bez względu na to, czy mają one kopię zapasową, czy nie, mogą być archiwizowane.







Aby wyświetlić i zarchiwizować zdjęcia, dotknij ikony z trzema paskami w aplikacji i wybierz z menu opcję Archiwizuj.




Następnie otwórz zdjęcie, które chcesz rozpakować i kliknij ikonę z trzema kropkami. Wybierz z niego opcję Unarchive.








Wskazówka: wyświetl zdjęcia z Picasy i innych witryn Google

Jeśli widzisz dziwne lub nieznane zdjęcia w bibliotece Zdjęć Google, muszą to być Twoje stare zdjęcia z Picasy i innych witryn Google. Możesz je wyświetlić i wyłączyć Archiwa Google.

Również w Guiding Tech



Jaka jest różnica między Zdjęciami Google a aplikacją Galeria na Androida
Czytaj więcej




Czy Zdjęcia Google są bezpieczne?

Tak. Jest bezpieczny, jeśli chodzi o innych użytkowników, którzy nie mają bezpośredniego dostępu do twoich zdjęć. Nie możemy jednak powiedzieć tego samego o Google. Może być studiowanie twoich zdjęć aby zaoferować lepsze wrażenia. Aby być uczciwym wobec Zdjęć Google, dotyczy to wszystkich usług Google.

Dalej: Czy do tworzenia kopii zapasowych zdjęć należy używać Zdjęć Google lub Dysku? Znajdź odpowiedź tutaj, w której porównujemy dwa.