Jak używać BitTorrent Sync 2.0 do synchronizacji zdjęć i plików: szczegółowy przewodnik

Już mówiliśmyDAEMON Sync za pomocą którego użytkownik może synchronizować pliki multimedialne i osobiste do iz komputera i smartfona. Jedynym powodem wprowadzenia aplikacji był aktualizacja wersji 2.0 BitTorrent Sync. Heck! Zajęło mi wiele godzin, aby dowiedzieć się wszystkiego o aplikacji, a dla zwykłego użytkownika sprawy mogą się skomplikować.







Na przykład nie byłem w stanie zsynchronizować plików i folderów między telefonem z Androidem a komputerem, a 20 minut później odkryłem, że prawdziwym powodem była różnica 10 minut między telefonem a komputerem. Możesz sobie tylko wyobrazić poziom frustracji, w której byłem.






Oto szczegółowy przewodnik, jak synchronizować pliki i zdjęcia między komputerem a telefonem za pomocą BitTorrent Sync. Dla uproszczenia omówiłem trzy różne scenariusze, w których możesz korzystać z aplikacji. Teraz, ponieważ większość użytkowników korzysta z urządzeń mobilnych Aplikacja do synchronizacji z komputerem do przesyłania zdjęć z urządzenia do komputera, zajmiemy się tym w pierwszej kolejności.

Uwaga: Aplikacja koncentruje się na sposobie korzystania z aplikacji. Instalacja i wstępna konfiguracja aplikacji jest prawie taka sama i możesz zapoznaj się z naszym poprzednim przewodnikiem za wszelką pomoc.





Synchronizowanie zdjęć przy użyciu BitTorrent Sync

Po uruchomieniu aplikacji na komputerze i telefonie komórkowym i nazwaniu urządzenia pojawi się opcja o nazwie Kopia zapasowa aparatu. Po włączeniu opcji pojawi się opcja skopiowania wygenerowanego linku lub wysłania go e-mailem do odbiorcy. Ponieważ link powinien zostać otwarty na komputerze, na którym chcesz zsynchronizować zdjęcia, wyślij je do siebie e-mailem i otwórz na komputerze.







Kiedy otworzysz link na twoim komputerze, automatycznie uruchomi zainstalowaną aplikację BitTorrent i skonfiguruje folder do synchronizacji. Zostaniesz poproszony o ustawienie lokalizacji folderu, w której będą synchronizowane wszystkie zdjęcia z danego telefonu.




W celu zwiększenia bezpieczeństwa ponownie poprosi aplikację mobilną o zgodę przed rozpoczęciem synchronizacji. Będziesz znać szybkość transferu i szacowany czas pozostały do ​​zakończenia transferu na komputerze, a także w aplikacji mobilnej. Procedura jest podobna dla iOS i Androida, a interfejs jest podobny na obu platformach.








Synchronizacja dodatkowych plików z Androida

Ze względu na zamknięte środowisko iOS, tylko zdjęcia i filmy mogą być synchronizowane z telefonu. Ale użytkownicy Androida mogą skonfigurować aplikację do synchronizowania dodatkowych plików i folderów. Może to być folder kopii zapasowej lub folder pobierania. Aby dodać folder, dotknij ikony plus w i wybierz Nowa kopia zapasowa. Aplikacja da ci wtedy często używane foldery wraz z opcją wyboru niestandardowej lokalizacji.







Po dokonaniu wyboru od nowa jest to ta sama historia. Podobnie jak podczas tworzenia kopii zapasowej zdjęć. Wyślij do siebie link do komputera i skonfiguruj transfer.




W ten sposób możesz skonfigurować synchronizację z telefonu do aplikacji BitTorrent na PC. Zobaczmy teraz, jak skonfigurować synchronizację folderów za pomocą aplikacji na PC.





Synchronizowanie plików z komputera na telefon komórkowy lub komputer na komputer.

W interfejsie aplikacji na PC kliknij Dodaj folder i wybierz folder, który chcesz zsynchronizować z telefonem. Może to być nowy folder lub istniejący folder. Zostaniesz poproszony o skonfigurowanie ograniczeń synchronizacji przed dodaniem folderu do listy synchronizowanych folderów w BitTorrent Sync. The link do folderu można przesłać e-mailemna inny komputer, aby skonfigurować synchronizację.







Jeśli chcesz dodać folder na urządzeniu z Androidem lub iOS, możesz to zrobić bezpośrednio zeskanuj kod QR w telefonie za pomocą przycisku Dodaj folder. Kod QR do skanowania można wygenerować za pomocą opcji udostępniania w aplikacji komputerowej.




Użytkownicy Androida będą musieli wybrać lokalizacja synchronizacji na karcie SD gdzie pliki zostaną zapisane. Użytkownicy iPhone'a nie będą mieli tej opcji. Ale jednocześnie będziesz musiał ręcznie otworzyć każdy plik i zapisać go za pomocą odpowiednich aplikacji.





O to chodzi

Jeśli wybierzesz wersję Pro, możesz bezpośrednio sparować urządzenia i zaoszczędzić czas na wysyłaniu i odbieraniu linków. Dostępne są również opcje selektywnej synchronizacji i archiwizacji w celu monitorowania usuwania dowolnych plików na jednym z urządzeń. Ale wszystkie są dla profesjonalnych użytkowników. Jeśli chcesz tylko zsynchronizować kopie zapasowe zdjęć i aplikacji, przewodnik jest wystarczający.