Jak wyłączyć wysyłanie na urządzenia w Chrome

Google Funkcja „Wyślij na urządzenia” w Chrome może nie działać poprawnie czasami pomimo tego, że są niezwykle przydatne. Wysyła linki do dowolnego innego urządzenia w ciągu kilku sekund i jest bardzo przydatne, jeśli regularnie korzystasz z wielu urządzeń. Jednak nie dla wszystkich. Dlatego możesz wyłączyć opcję Wyślij na swoje urządzenia w Chrome.







Być może wolisz staroświecki sposób tworzenie zakładek do stron, które chcesz odwiedzić na innych urządzeniach. Lub znajdziesz małą ikonę „Wyślij”, która pojawia się na pasku adresu za każdym razem, gdy klikniesz na nią, rozpraszając uwagę. A może jest zuchwały członek rodziny, który dręczy cię zakładkami.

Bez względu na przyczynę możesz wyłączyć opcję „Wyślij na swoje urządzenia” na dowolnym urządzeniu, jeśli chcesz. Więc bez zbędnych ceregieli, zacznijmy od komputerowej wersji Chrome (Windows i macOS), a następnie przyjrzyjmy się odpowiednio wersji Androida i iOS przeglądarki internetowej.

Uwaga: Musisz powtórzyć proces na każdym urządzeniu, na którym chcesz wyłączyć funkcję „Wyślij do swoich urządzeń”.
Również w Guiding Tech



Top 5 rozszerzeń Chrome do blokowania elementów strony
Czytaj więcej




Wyłącz wysyłanie do urządzeń na komputerze

Wyłączanie „Wyślij na swoje urządzenia” w Chrome na urządzeniu z systemem Windows lub macOS wymaga wyłączenia ustawienia synchronizacji Otwartych kart. Spowoduje to usunięcie ikony „Wyślij” widocznej na pasku adresu. Co więcej, po kliknięciu prawym przyciskiem myszy stron internetowych nie zobaczysz również opcji „Wyślij do swoich urządzeń” w menu kontekstowym.

Jednak wyłączenie tego ustawienia synchronizacji uniemożliwi także wyświetlanie jakichkolwiek aktywnych kart na innych urządzeniach, gdy wskażesz opcję Historia w menu Chrome. Jeśli to nie jest problem, oto dokładne kroki, które musisz wykonać, aby wyłączyć „Wyślij na swoje urządzenia” w Chrome.

Krok 1: Otwórz menu Chrome (kliknij trzy kropki w prawym górnym rogu okna), a następnie kliknij Ustawienia.




Krok 2: Kliknij opcję Synchronizuj i usługi Google pod sekcją Ludzie.




Krok 3: Kliknij opcję oznaczoną Zarządzaj synchronizacją.




Krok 4: Wyłącz przełącznik obok Otwórz karty.






Uwaga: Jeśli przełączniki synchronizacji na ekranie Zarządzaj synchronizacją są wyszarzone, po prostu wyłącz przełącznik obok pozycji Synchronizuj wszystko, a powinieneś być dobry.

To powinno wyłączyć „Wyślij na swoje urządzenia”. Pamiętaj, że urządzenie może nadal wyświetlać się na innych urządzeniach podczas inicjowania opcji „Wyślij do urządzeń”, ale żadne wysłane karty nie będą się wyświetlać.

Również w Guiding Tech
#chrom
Kliknij tutaj, aby zobaczyć naszą stronę z chromowanymi artykułami



Wyłącz opcję Wyślij do swoich urządzeń na Androidzie

Podobnie jak na pulpicie, musisz wyłączyć ustawienie synchronizacji Otwartych kart, aby wyłączyć opcję „Wyślij do urządzeń” Chrome na smartfonie z Androidem. Ale po raz kolejny wyłączenie tego ustawienia zapobiegnie również wyświetlaniu otwartych kart na innych urządzeniach za każdym razem, gdy stukniesz Ostatnie karty w menu Chrome.

Krok 1: Otwórz menu Chrome (stuknij ikonę z trzema kropkami w prawym górnym rogu ekranu), a następnie stuknij Ustawienia. Na wyświetlonym ekranie Ustawienia dotknij Synchronizuj i Usługi Google.







Krok 2: Stuknij Zarządzaj synchronizacją. Na liście ustawień synchronizacji, które się pojawią, odznacz pole obok Otwórz karty.







Uwaga: Jeśli pole obok opcji Otwórz karty jest wyszarzone, po prostu wyłącz przełącznik obok pozycji Synchronizuj wszystko u góry listy.

Teraz, gdy uruchomisz ponownie Chrome, nie powinieneś już widzieć opcji „Wyślij na swoje urządzenia” przy każdej próbie udostępnienia strony internetowej w Chrome. Ponadto strony wysyłane z innych urządzeń również nie będą wyświetlane.





Wyłącz opcję Wyślij do swoich urządzeń w systemie iOS

W Chrome na iOS, wyłączenie ustawienia synchronizacji Otwarte karty spowoduje wyłączenie opcji „Wyślij do urządzeń” w arkuszu udostępniania Chrome i zatrzyma wyświetlanie linków wysyłanych z innych urządzeń. Przypominamy, że zapobiegnie to również wyświetlaniu aktywnych kart na innych urządzeniach za każdym razem, gdy odwiedzasz sekcję Ostatnie karty w przełączniku kart Chrome.

Krok 1: Otwórz menu Chrome (dotknij ikony z trzema kropkami w prawym górnym rogu iPada lub prawym dolnym rogu iPhone'a). Następnie dotknij Ustawienia.




Krok 2: Wybierz opcję Synchronizuj i Usługi Google




Krok 3: Stuknij Zarządzaj synchronizacją.




Krok 4: Wyłącz przełącznik obok Otwórz karty.




Uwaga: Wyłącz przełącznik obok pozycji Synchronizuj wszystko, jeśli przełączniki synchronizacji na ekranie Zarządzaj synchronizacją są wyszarzone.

Stuknij Gotowe, aby zakończyć wyłączanie „Wyślij na swoje urządzenia” w Chrome na iOS.

Również w Guiding Tech



Czy powinieneś używać hasła synchronizacji w Chrome?
Czytaj więcej




Brak dostaw przyjętych

Jeśli nie masz zamiaru używać opcji „Wyślij na swoje urządzenia” w Chrome, wyłączenie tej funkcji nie zaszkodzi. Pamiętaj tylko, że dzięki temu nie zobaczysz żadnych aktywnych kart między urządzeniami.

Jeśli chcesz później skorzystać z funkcji „Wyślij do urządzeń”, wróć do ekranu Zarządzaj synchronizacją w urządzeniu i aktywuj opcję Otwórz zakładki. Wtedy wszystko powinno wrócić do normy.

Dalej: Nie chcesz, żeby te wszystkie ikony rozszerzeń zaśmiecały ekran w Chrome? Oto pięć świetnych menedżerów rozszerzeń, których możesz używać do łatwego włączania i wyłączania.